Masak masak cacamarba

Semalam aku try masak bebola ayam ikut macam chep Wan ajar dalam TV baru ni..

Tak semua ingredient yang dia cakap aku ikut..

Chep Wan guna bawang Holland aku tibai bawang India..

Chep Wan kata letak sayur 'leek' tapi aku tak bubuh pun sebab tak ada dan tak sempat nak beli.

Dia cakap letak sikit herba thyme.. tapi aku gasak letak Italian herbs sebab itu je yang ada kat dapur… hehe!! Takpe.. tak dosa pun langgar peraturan masak ni..

Dia cakap lagi letak bebola ayam yang putih bersih punya…

Tapi bila aku tengok dalam freezer .. alamakk!! Bebola ayam yang breaded punya yang ada..Dah salah beli la pulak…Adoiyyai!! at last.. breaded pun breaded la.. campak je masuk dalam periuk tu.. Janji makan tak mati..

Chep Wan cakap lagi perah lemon juice sambil tunjuk demo cara perah buah lemon tu.. tapi aku gasak perah limau nipis… hehehe!!

Nasib baik anak-anak dan myhubby a.k.a pengkritik makanan yang jujur kata sedap…. Hehe!!

Petang tu mak dan pak mertua aku datang..

Lauk bebola ayam aku dah abes…

Kenalah aku masak yang baru..

Bebola ayam yang belum dimasak pulak tinggal sket ..

Nak masak ikan, ikan tak da pulak sebab tak sempat gi pasar

Terpaksalah myhubby cari bebola ayam kat kedai

Tapi kat kedai takda…

At last dia beli kepak dan drummet ayam yang breaded tu..

Menung jugaklah aku kejap kat dapur merenung kepak dan paha bersalut tu..

Nak masak laen kuah dah nak masak atas dapur.. adoiyaiii!!!

At last, aku basuh paha dan kepak buang salutan lalu terus kucampak dalam periuk..

Sedap tak sedap aku tawakal je lah..

Lauk chep wan ajar yang aku dah ubahsuai terus ikut suka hati aku tu dipadankan dengan lauk baby kailan sos tiram, telur dadar yang aku campur dengan parsley flake, ikan masin dan sambal belacan..

Nasib baek mertua aku kata sodap.. siap tambah 2 kali.. hehe..


*** suke..