Aku nak share satu resepi yang aku dapat dari kak Siti Marina tapi aku dah ubah suai yang dinamakan 'Spagheti sardin'. Spagheti sardin ni sesuai untuk breakfast dan minum petang. Sesuai untuk yang sukakan kelainan untuk breakfast.
Bahan yang di perlukan :
1 paket spagheti ( rebus dengan air didih dan dicampurkan sedikit minyak zaitun atau minyak masak selama lebih kurang 15 minit, pastu toskan)
2 tin sardin kecik tak kisah cap apapun, tapi kalau nak sedap cap ayam Brand la.. Lebih pun tak apa... yang pasti isi ikan dan kuah dihancurkan sekali.
Sedikit lada kisar... kalau tak nak bubuh pun tak apa.. kalau nak pedas letak banyak. tapi jangan pakai cili boh kisar kedai punya sebab tak sedap.
2-3 bijikBawang besar di potong dadu kecik-kecik sket.
6 -7 ulas bawang putih yang di cincang halus.. kalau malas 'pap' je ketuk ngan kulit-kulit sekali.
2 Cili benggala warna merah dan hijau yang di potong dadu.
1 tin cendawan butang... buang airnya dan dipotong dadu jugak
Daun parsley kering
sedikit serbuk oregano dan Mixed Herbs ( Oregano tak boleh banyak sangat nanti jejaskan rasa, sama jugak ngan Mixed Herbs)
GAram seckup rasa
Cara : Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih. Anggar dah kuning masukkan cili kisaar dan tumis sampai naik minyak. Pastu masukkan sardin yang dah dihancurkan. Masukkan serbuk oregano, serbuk parsley dan mixed herbs serta garam. Biarkan seketika. Pastu masukkan lada benggala dan cendawan butang yang dah dipotong dalam kuali dan akhir sekali masukkan spagheti. Kacau hingga sebati, angkat dan hidangkan.
Kalau kena cara masaknya, mesti ssedap. Kalau anak-anak suka makan lauk sardin, confirm diaorang mesti menyukai spagheti sardin ni. kalau nak rasa pedas dan sikit masam masa makan bolehlah curah tabasco sauce... Memang sedap..... My children love it!!